Składniki: 800 g ziemniaków 100 g chudego boczku 3 cebule pieprz majeranek kminek 1 pojemniczek śmietany 200 g metki 4 jajka 1 łyżka natki pietruszki Sposób wykonania: Ziemniaki gotować w osolonym wrzątku około 20 minut po czym je odcedzić, obrać i pokroić w platery. W między czasie stopić pokrojony boczek i dodać do niego ziemniaki.…
Tag: zapiekanka
Zapiekanki
Zapiekana kaszy ze śliwkami
by Żaneta Kulczyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ zkl. kaszy jaglanej ½ szkl. cukru 30 dag suszonych śliwek 2 żółtka 3 łyżki masła 1 szkl. kwaśnej śmietany cukier waniliowy szczypta soli tłuszcz Sposób wykonania: Kasze zalać 3 szkl. osolonego wrzątku, dodać łyżkę masła i ugotować pod przykryciem. Następnie namoczone śliwki wymieszać z połową cukru. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami i…
Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków z białym serem
by Tadek Jedliński • • 0 Comments
Składniki: 50 dag ziemniaków 40 dag białego sera 1 szkl. kaszy krakowskiej 2 szkl. mleka 3 jajka 3 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej natka pietruszki gałka muszkatołowa maggi oliwa sól pieprz majeranek Sposób wykonania: Kasze zalać gorącym mlekiem, odstawić pod przykryciem aby napęczniała i ostygła. W między czasie ugotować ziemniaki po czym je stłuc…
Zapiekanki
Ziemniaczana zapiekanka ze słoniną
by Marzena Falkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag słoniny cebula ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebule oraz czosnek przesmażyć razem z pokrojoną słoniną. W między czasie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym wbić do nich jajka, dodać mąkę, cebulkę ze skwarki oraz sól i pieprz do smaku.…
Zapiekanki
Zapiekanka ze szczupaka z plastrami ziemniaków
by Ilona Dobek • • 0 Comments
Składniki: 1 szczupak kilka ziemniaków 1 szkl. kwaśnej śmietany masło szałwia sól pieprz Sposób wykonania: Rybę podzielić na porcję, które oprószyć solą oraz pieprzem i wstawić do lodówki. W między czasie obrane ziemniaki pokroić w plastry i obgotować w osolonej wodzie przez kilka minut. Następnie rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypujemy ją szałwią…