Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zakąski

Kotlety z tatara i warzyw

Składniki: • 30 dag tatara • marchewka • 2 cebulki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki kiełków sojowych • pęczek posiekanej natki pietruszki • 2 łyżki ziaren sezamu • 3 łyżki oliwy • sól • pieprz Sposób wykonania: Cebulę i kiełki posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce po czym dodać do nich mięso oraz…

Kotlety z tatara i warzyw

Składniki: 30 dag tatara marchewka 2 cebulki 2 ząbki czosnku 2 łyżki kiełków sojowych pęczek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę i kiełki posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce po czym dodać do nich mięso oraz natkę pietruszki. Dodać jeszcze rozgnieciony czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie…

Naleśniki z mięsnym farszem

 
 Składniki

 

  • 450 g mięsa mielonego
  • jedna czerwona papryka
  • ok 2 szklanki czerwonej fasoli ( może być tez z puszki )
  • mała puszka kukurydzy
  • 20 dag pieczarek
  • ok 2 plastry ananasa z puszki
  • cebula średnia
  • olej do smażenia
  • pomidory w puszce ew. przecier pomidorowy
  • troszkę czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • chilli
  • oregano
  • słodka papryka

     

    Naleśniki:
    W zależności od tego ile i jakie chcemy zrobić dodajemy

  • gazowana woda mineralna
  • mąka zwykła
  • jajko
  • odrobina soli

     

    Na wierzch beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • ok 1.5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • tarty ser do posypania
  • mini kostka Knorr „Smażona cebulka” lub prażona cebulka

 

Miseczki z kiełbasy z jajem

Składniki: 8 plastrów szerokiej kiełbasy 8 jaj 2 łyżki oleju 8 liści sałaty szczypiorek sól Sposób wykonania: Plastry szynki podsmażyć na rozgrzanym oleju tak aby brzegi kiełbasy zaczęły się podwijać tworząc miseczki. Następnie do każdej miseczki wbić po 1 jajku. Oprószyć całość solą oraz posypać posiekanym szczypiorkiem. Ułożyć miseczki w żaroodpornym naczyniu i wstawić do…

Pyszna żurawina

Składniki: 25 dag. żurawin 1/2 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy sól Przygotowanie: Zagotować wodę z 2 łyżkami cukru, wrzucić żurawinę i dusić ok. 10 minut. Przestudzić i wymieszać z musztardą. Przyprawić solą. By otrzymać jednolity sos żurawiny można przetrzeć przez sito. Sos podawać do pieczonych mies., drobiu a także do wędlin. Przepis…