Składniki: • 30 dag tatara • marchewka • 2 cebulki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki kiełków sojowych • pęczek posiekanej natki pietruszki • 2 łyżki ziaren sezamu • 3 łyżki oliwy • sól • pieprz Sposób wykonania: Cebulę i kiełki posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce po czym dodać do nich mięso oraz…
Tag: zakąski
Przekąski
Kotlety z tatara i warzyw
by Oliwia • • 0 Comments
Składniki: 30 dag tatara marchewka 2 cebulki 2 ząbki czosnku 2 łyżki kiełków sojowych pęczek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę i kiełki posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce po czym dodać do nich mięso oraz natkę pietruszki. Dodać jeszcze rozgnieciony czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie…
Przekąski
Naleśniki z mięsnym farszem
by Goplana • • 0 Comments
Składniki
- 450 g mięsa mielonego
- jedna czerwona papryka
- ok 2 szklanki czerwonej fasoli ( może być tez z puszki )
- mała puszka kukurydzy
- 20 dag pieczarek
- ok 2 plastry ananasa z puszki
- cebula średnia
- olej do smażenia
- pomidory w puszce ew. przecier pomidorowy
- troszkę czosnku
- sól i pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- chilli
- oregano
- słodka papryka
Naleśniki:
W zależności od tego ile i jakie chcemy zrobić dodajemy - gazowana woda mineralna
- mąka zwykła
- jajko
- odrobina soli
Na wierzch beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- ok 1.5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- tarty ser do posypania
- mini kostka Knorr „Smażona cebulka” lub prażona cebulka
Przekąski
Miseczki z kiełbasy z jajem
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 8 plastrów szerokiej kiełbasy 8 jaj 2 łyżki oleju 8 liści sałaty szczypiorek sól Sposób wykonania: Plastry szynki podsmażyć na rozgrzanym oleju tak aby brzegi kiełbasy zaczęły się podwijać tworząc miseczki. Następnie do każdej miseczki wbić po 1 jajku. Oprószyć całość solą oraz posypać posiekanym szczypiorkiem. Ułożyć miseczki w żaroodpornym naczyniu i wstawić do…
Przekąski
Pyszna żurawina
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 25 dag. żurawin 1/2 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy sól Przygotowanie: Zagotować wodę z 2 łyżkami cukru, wrzucić żurawinę i dusić ok. 10 minut. Przestudzić i wymieszać z musztardą. Przyprawić solą. By otrzymać jednolity sos żurawiny można przetrzeć przez sito. Sos podawać do pieczonych mies., drobiu a także do wędlin. Przepis…