Składniki: 1 kg. marchewki 1 kg. pomidorów 1 kg. białej kapusty 1 kg. cebuli 1/2 litra oleju 3/4 szklanki cukru 7 czerwonych papryk sól Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i obrać. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, z kapusty wyciąć głąb. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory, kapustę, cebulę i paprykę drobno pokroić. Składniki dokładnie…
Tag: zakąski
Przekąski
Szkockie placuszki
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki ciepłej wody łyżka miodu 8 dag. drożdży 3 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej tłuszcz do smarowania blachy Przygotowanie: Drożdże wymieszać z miodem i wodą i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać mąkę owsianą i sól. Wymieszać, wsypać mąkę pszenną i wyrobić ciasto.…
Przekąski
Kanapki z pastą jajeczną
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 4 bułki kajzerki 4 dag masła 4 jajka pęczek dymki 2 łyżki majonezu sól pieprz 4 dag startego żółtego sera Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i zetrzeć na tarce. Następnie dymkę drobno posiekać a ser zetrzeć. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając majonez. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…
Przekąski
Bułgarskie kluseczki
by jessica • • 0 Comments
Składniki: pół szklanki mąki 1 jajko szczypta soli 3-4 łyżki wody olej do smażenia Sposób wykonania: Zagniatamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy na średniej grubości placek. Wykrawamy bardzo małe kółeczka (np. naparstkiem lub korkiem z butelki). Smażymy na oleju na złoty kolor. Kluseczki idealnie nadają się do różnego rodzaju zup. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez jessica
Przekąski
Kotlety z tatara i warzyw
by Oliwia • • 0 Comments
Składniki: 30 dag tatara marchewka 2 cebulki 2 ząbki czosnku 2 łyżki kiełków sojowych pęczek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę i kiełki posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce po czym dodać do nich mięso oraz natkę pietruszki. Dodać jeszcze rozgnieciony czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie…