Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z żeberek

Żeberka cielęce z kawałkami grzybów

Składniki: 1,2 kg żeberek cielęcych 30 g masła 150 g smalcu 50 g mąki 50 g bułki tartej 2 jajka 150 g świeżych grzybów 30 g masła 2 żółtka sól pieprz Sposób wykonania: Żeberka podzielić na mniejsze porcje i obsmażyć je na rozgrzanym maśle, odłożyć. Następnie grzyby pokroić w kostkę i również obsmażyć na maśle.…

Żeberka wieprzowe diabelskie

Składniki: 1 kg grubych żeberek wieprzowych 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 cebula liść laurowy, ziele angielskie 5 łyżek pikantnego keczupu sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Z żeberek umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do rondla. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć żeberka, przełożyć do garnka, podlać…

Żeberka wołowe z piekarnika

Składniki: 1 kg żeberek 20 dkg boczku wędzonego 2  cebule 3 kolorowe papryki sól, pieprz, mielona papryka Sposób przyrządzenia: Żeberka umyć, osączyć, pokroić na porcje, przetrawić. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić W naczyniu żaroodpornym, włożyć żeberka, polać wytopionym boczkiem, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180…

Żeberka wieprzowe orientalne

Składniki: 1 kg ładnych żeberek Marynata: 1 szklanka bardzo mocnej kawy ½ pokrojonej w kostkę cebuli 1 łyżka cukru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty, polać nią mięso, odstawić…

Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim

 

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny (ładne żeberka)

Zaprawa:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • ¾ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 1/3 szklanki sosu z ananasa
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ¾ szklanki mango pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki posiekanego czosnku