Składniki: 1,2 kg żeberek cielęcych 30 g masła 150 g smalcu 50 g mąki 50 g bułki tartej 2 jajka 150 g świeżych grzybów 30 g masła 2 żółtka sól pieprz Sposób wykonania: Żeberka podzielić na mniejsze porcje i obsmażyć je na rozgrzanym maśle, odłożyć. Następnie grzyby pokroić w kostkę i również obsmażyć na maśle.…
Tag: z żeberek
Nie posortowane
Żeberka wieprzowe diabelskie
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg grubych żeberek wieprzowych 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 cebula liść laurowy, ziele angielskie 5 łyżek pikantnego keczupu sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Z żeberek umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do rondla. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć żeberka, przełożyć do garnka, podlać…
Wołowina
Żeberka wołowe z piekarnika
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żeberek 20 dkg boczku wędzonego 2 cebule 3 kolorowe papryki sól, pieprz, mielona papryka Sposób przyrządzenia: Żeberka umyć, osączyć, pokroić na porcje, przetrawić. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić W naczyniu żaroodpornym, włożyć żeberka, polać wytopionym boczkiem, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180…
Żeberka
Żeberka wieprzowe orientalne
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ładnych żeberek Marynata: 1 szklanka bardzo mocnej kawy ½ pokrojonej w kostkę cebuli 1 łyżka cukru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty, polać nią mięso, odstawić…
Grill
Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim
by mariola • • 0 Comments
Składniki:
- 2 kg wieprzowiny (ładne żeberka)
Zaprawa:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- ¾ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sos:
- 1/3 szklanki sosu z ananasa
- ¼ szklanki oleju
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ¾ szklanki mango pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- 1 łyżka ostrej papryki
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku