Składniki:
- 2 kg wieprzowiny (ładne żeberka)
Zaprawa:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- ¾ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sos:
- 1/3 szklanki sosu z ananasa
- ¼ szklanki oleju
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ¾ szklanki mango pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- 1 łyżka ostrej papryki
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
Sposób przyrządzenia:
W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaprawy, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C. Piec żeberka obracając prze 30 minut. Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie. Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić maką jeśli jest zbyt wodnisty). Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek