Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z żeberek

Żeberka Tex  Mex z grilla

Składniki: 1,5 kg grubych żeberek Marynata: 2 łyżki oleju 2 drobno pokrojone ząbki czosnku 1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli 2/3 szklanki keczupu 1/3 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka chili mielone 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka musztardy w proszku ( lub 2 musztardy ze słoika)…

Żeberka po kreolsku z grilla

Składniki:

  • grube żeberka wieprzowe

Marynata:

  • ½ szklanki oleju
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka ulubionych ziół
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego drobno selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżka mielonej gorczycy

Zeberka w kapuście

Składniki: 1 szklanka bulionu mięsnego przyprawa do zup 600 g żeberek 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 mała kapusta curry, imbir Sposób przyrządzenia: Żeberka zrumienić na rozgrzanej oliwie. Cebulę obrać, posiekać. Kapustę poszatkować. Do mięsa dodać cebulę, bulion i kapustę. Dusić 40 minut. Doprawić przyprawą do zup, curry i imbirem.

Pikantne żeberka

Składniki: 1 kg grubych żeberek wieprzowych smalec 1 duża cebula liść laurowy, ziele angielskie Marynata: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sos sojowy sól, czosnek, papryka i chilli Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę dokładnie mieszając wszystkie jej składniki. Umyte i osuszone mięso kroimy  na mniejsze porcje i polewamy marynatą dokładnie je w…