Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka Tex  Mex z grilla

Składniki:

    • 1,5 kg grubych żeberek

    Marynata:

    • 2 łyżki oleju
    • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
    • 1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli
    • 2/3 szklanki keczupu
    • 1/3 szklanki wody
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1 łyżeczka chili mielone
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka sosu Worcester
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • 1 łyżeczka musztardy w proszku ( lub 2 musztardy ze słoika)
    • 2 łyżki octu winnego
    • sól do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Z żeberek ściąć nadmiar tłuszczu, podzielić na porcje. W odpowiednio dużym garnku ułożyć porcje żeberek, zalać wodą tak aby były przykryte, gotować przez 40 minut, usuwać powstającą pianę. Odcedzić, schłodzić.
    Przygotować marynatę. W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać pozostałe składniki, gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wystudzić. W misce ułożyć obgotowane żeberka, zalać zimnym sosem, dokładnie wymieszać i marynować przez 24 godziny.
    Piec na średnio gorącym grillu przez około 15 minut, obracając i smarując marynatą.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *