Składniki:
- 1,5 kg grubych żeberek
- 2 łyżki oleju
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli
- 2/3 szklanki keczupu
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka chili mielone
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka musztardy w proszku ( lub 2 musztardy ze słoika)
- 2 łyżki octu winnego
- sól do smaku
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Z żeberek ściąć nadmiar tłuszczu, podzielić na porcje. W odpowiednio dużym garnku ułożyć porcje żeberek, zalać wodą tak aby były przykryte, gotować przez 40 minut, usuwać powstającą pianę. Odcedzić, schłodzić.
Przygotować marynatę. W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać pozostałe składniki, gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wystudzić. W misce ułożyć obgotowane żeberka, zalać zimnym sosem, dokładnie wymieszać i marynować przez 24 godziny.
Piec na średnio gorącym grillu przez około 15 minut, obracając i smarując marynatą.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab