Składniki:
- 1 kg grubych żeberek wieprzowych
- smalec
- 1 duża cebula
- liść laurowy, ziele angielskie
Marynata:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- sos sojowy
- sól, czosnek, papryka i chilli
Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę dokładnie mieszając wszystkie jej składniki. Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze porcje i polewamy marynatą dokładnie je w niej obtaczając. Tak przygotowane mięso odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia lekko je obsączamy i obsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu do momentu aż nabiorą złotego koloru. Na pozostałym tłuszczu lekko przyrumieniamy obraną i pokrajaną w kostkę cebulę Przenosimy do naczynia o grubym dnie, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i dusimy ok. 1,5 godziny. W trakcie duszenia uzupełniamy wodę i skrapiamy marynatą