Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne żeberka

Składniki:

  • 1 kg grubych żeberek wieprzowych
  • smalec
  • 1 duża cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie

Marynata:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • sos sojowy
  • sól, czosnek, papryka i chilli

Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę dokładnie mieszając wszystkie jej składniki. Umyte i osuszone mięso kroimy  na mniejsze porcje i polewamy marynatą dokładnie je w niej obtaczając. Tak przygotowane mięso odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia lekko je obsączamy i obsmażamy  na mocno rozgrzanym smalcu do momentu aż nabiorą złotego koloru. Na pozostałym tłuszczu lekko przyrumieniamy obraną i pokrajaną w kostkę cebulę Przenosimy do naczynia o grubym dnie, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i dusimy ok. 1,5 godziny. W trakcie duszenia uzupełniamy wodę i skrapiamy marynatą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *