Składniki:
- ½ kg dobrej kiszonej kapusty
- 40 dag żeberek wieprzowych
- włoszczyzna jak do rosołu
- smalec
- mąka
- kilka grzybów suszonych
- ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przyrządzenia:
Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie i zostawić na noc. Kapustę pokroić jeśli jest zbyt długa Pęczek włoszczyzny obrać, umyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę zeszklić na smalcu Żeberka, umyć i włożyć w kawałkach do garnka. Dodać kapustę, włoszczyznę, cebulę, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Zalać gorącą wody, posolić i gotować, aż mięso i włoszczyzna będę miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokrajane w paseczki grzyby. Ze smalcu i mąki wykonać rumianą zasmażkę i gdy będzie chłodna dodać do zupy, zagotować. Przyprawić.
Uwaga: Jeśli ktoś lubi może dodać obsmażony, pokrojony w kostkę wędzony boczek lub inną wędzonkę.