Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kauśniak mniam mniam

Składniki:

    • ½ kg dobrej kiszonej kapusty
    • 40 dag żeberek wieprzowych
    • włoszczyzna jak do rosołu
    • smalec
    • mąka
    • kilka grzybów suszonych
    • ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz
    • sól, pieprz, szczypta cukru

    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie i zostawić na noc. Kapustę pokroić jeśli jest zbyt długa Pęczek włoszczyzny obrać, umyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę zeszklić na smalcu Żeberka, umyć i włożyć w kawałkach do garnka. Dodać kapustę, włoszczyznę, cebulę, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Zalać  gorącą wody, posolić i gotować, aż mięso i włoszczyzna będę miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokrajane w paseczki grzyby. Ze smalcu i mąki wykonać rumianą zasmażkę i gdy będzie  chłodna dodać do zupy, zagotować. Przyprawić.
    Uwaga: Jeśli ktoś lubi może dodać obsmażony, pokrojony w kostkę wędzony boczek lub inną wędzonkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *