Składniki:
- 1,2 kg żeberek cielęcych
- 30 g masła
- 150 g smalcu
- 50 g mąki
- 50 g bułki tartej
- 2 jajka
- 150 g świeżych grzybów
- 30 g masła
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Żeberka podzielić na mniejsze porcje i obsmażyć je na rozgrzanym maśle, odłożyć.
Następnie grzyby pokroić w kostkę i również obsmażyć na maśle.
W trakcie oprószyć je solą oraz pieprzem.
Miękkie zdjąć z ognia i dodać do nich żółtka.
Całość dokładnie utrzeć na krem, którym posmarować żeberka.
Oprószyć je jeszcze mąką po czym obtoczyć w jajkach a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym smalcu.