Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z wołowiny

Ozór wołowy w sosie jabłkowym

Składniki: ozór wołowy lub ozorki wieprzowe 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 marchewka kawałek selera liść laurowy, ziele angielski do smaku sól, pieprz Sos: 2 kwaśne jabłka 3 łyżki czerwonego, wytrawnego wina szczypta otartej z cytryny skórki sól, biały pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ozór dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem, chwilę gotować,…

Ozór wołowy w sosie orzechowym

Składniki: ozór wołowy lub ozorki wieprzowe 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 marchewka kawałek selera liść laurowy, ziele angielski do smaku sól, pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka bulionu wołowego ¼ szklanki rodzynek ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich szczypta skórki otartej z cytryny 3 łyżki soku cytrynowego sól, pieprz, cukier do…

Ozór wołowy w sosie pomidorowym

Składniki: 1 ozór wołowy lub 4 wieprzowe 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 marchewka kawałek selera liść laurowy, ziele angielski do smaku sól, pieprz 2 szklanki sosu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Ozór dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem, chwilę gotować, odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą, dodać obrane jarzyny i przyprawy, gotować aż ozorek będzie miękki.…

Wołowina z pędami bambusa i fasolką szparagową

Składniki: 300 g cienkiej fasolki szparagowej 200 g pędów bambusa ½ pęczka kolendry 200 g polędwicy wołowej 4 łyżki oleju 2 łyżki nam prik 2 łyżki zielonego pierogu Sposób wykonania: Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki po czym przesmażyć je na rozgrzanym oleju, wówczas dodać nam prik i jeszcze przez chwile smażyć. Następnie dodać fasolkę oraz…

Carpaccio z parmezanem

Składniki: 10 dag polędwicy wolowej ½ cytryny 2 łyżki oliwy 2 dag parmezanu sól Sposób wykonania: Zamrożona polędwice pokroić w cienkie plasterki, które ułożyć na talerzu. Następnie skropić je sokiem z cytryny, oliwa i oprószyć solą. Na koniec rozłożyć wiórki parmzenu.