Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ozór wołowy w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 ozór wołowy lub 4 wieprzowe
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • liść laurowy, ziele angielski do smaku
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki sosu pomidorowego


    Sposób przyrządzenia:

    Ozór dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem, chwilę gotować, odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą, dodać obrane jarzyny i przyprawy, gotować aż ozorek będzie miękki. Wyjąć ozór z wywaru i natychmiast schłodzić w lodowato zimnej wodzie. Obrać ze skóry, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać sos pomidorowy, dodać plastry ozorka, podgrzewać aż mięso będzie gorące. Podawać z ulubionymi dodatkami.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *