Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ozór wołowy w sosie orzechowym

Składniki:

  • ozór wołowy lub ozorki wieprzowe
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • liść laurowy, ziele angielski do smaku
  • sól, pieprz

    Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • ¼ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Ozór dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem, chwilę gotować, odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą, dodać obrane jarzyny i przyprawy, gotować aż ozorek będzie miękki.  W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając aż mąka zacznie się lekko rumienić. Dodać zimny bulion, rozprowadzić nim zasmażkę. Gdy sos zacznie lekko wrzeć dodać wypłukane rodzynki, orzechy i pozostałe składniki. Wyjąć ozór z wywaru i natychmiast schłodzić w lodowato zimnej wodzie. Obrać ze skóry, pokroić w plastry. Podawać gorące z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *