Składniki:
- ozór wołowy lub ozorki wieprzowe
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- kawałek selera
- liść laurowy, ziele angielski do smaku
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu wołowego
- ¼ szklanki rodzynek
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta skórki otartej z cytryny
- 3 łyżki soku cytrynowego
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ozór dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem, chwilę gotować, odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą, dodać obrane jarzyny i przyprawy, gotować aż ozorek będzie miękki. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając aż mąka zacznie się lekko rumienić. Dodać zimny bulion, rozprowadzić nim zasmażkę. Gdy sos zacznie lekko wrzeć dodać wypłukane rodzynki, orzechy i pozostałe składniki. Wyjąć ozór z wywaru i natychmiast schłodzić w lodowato zimnej wodzie. Obrać ze skóry, pokroić w plastry. Podawać gorące z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz