Składniki:
- ozór wołowy lub ozorki wieprzowe
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- kawałek selera
- liść laurowy, ziele angielski do smaku
- sól, pieprz
Sos:
- 2 kwaśne jabłka
- 3 łyżki czerwonego, wytrawnego wina
- szczypta otartej z cytryny skórki
- sól, biały pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ozór dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem, chwilę gotować, odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą, dodać obrane jarzyny i przyprawy, gotować aż ozorek będzie miękki. W międzyczasie przygotować sos. Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ drobno pokroić. Pokrojone jabłko zalać w rondlu odrobiną wody, powoli gotować aż jabłka się rozgotują. Przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, utrzymywać gorący. Wyjąć ozór z wywaru i natychmiast schłodzić w lodowato zimnej wodzie. Obrać ze skóry, pokroić w plastry. Ponownie plastry włożyć do wrzącego wywaru, gotować jeszcze kilka minut. Podawać z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz