Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z wołowiny

Zrazy wołowe ze szparagami, śródziemnomorską sałatką i zapiekanym chlebem

Składniki dla 4-6 osób 400 g wołowiny zrazowej 200-300 g szparagów podgotowanych lub marynowanych 750 g pomidorów koktajlowych z gałązką 1000 g zielonej fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej 1 bochenek chleba żytniego lub żytnio-pszennego 4-5 łyżek musztardy ( np. Dijon) 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3-4 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek masła…

Steki wołowe pieczenie z pieprzem

Składniki: 80 dag wołowiny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżeczki białego pieprzu sól Sposób wykonania: Wołowinę pokroić na plastry. Następnie czosnek posiekać i wymieszać razem z olejem, pieprzem i solą. Powstałą marynatą posmarować wołowinę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie piec na ruszcie na rumiano.

Polędwica wołowa ziołami pachnąca

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1 łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka bazylii 1cząbry 1 łyżeczka mielonego pieprzu Sos borówkowy: 15 dkg borówek 10 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Polędwicę umyć osączyć na papierowym ręczniku, dokładnie obtoczyć w sosie sojowym i  obsypać  przyprawami. Folię aluminiową posmarować masłem, ułożyć polędwicę i ściśle…

Potrawka z wołowiny

Składniki: szklanka zmielonego ugotowanego mięsa wołowego ½  dużej czerstwej bułki szklanka mleka 1 żółtko 2 białka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Z białek ubić sztywną pianę, dodać surowe żółtko, mięso i namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną…