Składniki: 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka jajko 1 op. płatków kukurydzianych sól pieprz papryka w proszku 4 kotlety schabowe 1 szkl. oleju Sposób wykonania: Do mąki wbić jajko i dodać mąkę. Całość dokładnie zmiksować na gęste ciasto. Następnie kotlety lekko rozbić tłuczkiem po czym zanurzać je w cieście i obtoczyć w pokruszonych płatkach. Usmażyć…
Tag: z wieprzowiny
Żeberka
Pieczone żeberka Wojtka
by Wojtek • • 0 Comments
Wieprzowina
Krokiety z wkładką
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 8 kiełbasek/biała kiełbasa lub parówki/ 1/5 kg ziemniaków 1 duża cebula 3 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz, tarta bułka olej do smażenia Sposób sporządzenia: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez sito, cebulę posiekać .Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, mąkę sól i pieprz do smaku. Z przygotowanych składników wyrobić ciasto. Kiełbaski przeciąć na połówki. Z ciasta…
Żeberka
Duszone żeberka
by Teresa Ilczuk • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg żeberek 4 cebule 3 listki laurowe 5 ziarenek ziele angielskiego 1 łyżka vegety łyżka majeranku sól pieprz słodka mielona papryka olej Sposób wykonania: Żeberka podzielić na porcje, które obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć je do rondla, dodać ziele angielskie, listki laurowe oraz posiekaną cebulę.…
Wieprzowina
Domowe flaki
by Marzena Zdeb • • 0 Comments
Składniki: 1 kg flaków wieprzowych przypawa do flaków sól pieprz maggi włoszczyzna konne trat pomidorowy Sposób wykonania: Flaki pokroić po czym zalać je osoloną wodą i gotować około 15 minut. Po tym czasie wymienić wodę na świeża i gotować kolejne 15 minut po czym znów wymienić wodę i w tej gotować flaki do miękkości. Wówczas…