Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z warzyw

Zapiekane pory

Składniki: 2 pory 1 kostka bulionu warzywnego ½ łyżeczki cukru kilka plasterków cienko pokrojonego boczku 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Sposób wykonania: Pory dokładnie oczyścić po czym pokroić na 15 cm kawałki. Następnie kostkę bulionową rozpuścić w wodzie, dodać ½ łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia, wówczas…

Marynowane brokuły

Składniki: 1 kg brokułów 1 łyżka cukru 3 łyżeczka soli 1 szkl octu winnego 2 listki laurowe Sposób wykonania: Brokuły podzielić na różyczki, które wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie je odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików a do wywaru z brokułów dodać ocet winny, cukier oraz listki laurowe. Doprowadzić do…

Faszerowane selery z mięsem drobiowym

Składniki: 2 selery 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 20 dag mielonego mięsa drobiowego 1 szkl bulionu warzywnego 5 dag sera pleśniowego sól pieprz Sposób wykonania:             Obrane selery przekroić na połówki po czym wydrążyć z nich miąższ i skropić sokiem z cytryny. Następnie wydrążony miąższ dodać do mięsa mielonego i…

Cykoria zapiekana z orzechami

Składniki: 4 kolby cykorii 1 łyżka soku z  cytryny 2 łyżki masła 10 dag startego żółtego sera 15 dag śmietany Ząbek czosnku 2 łyżki dżemu z borówek ½ szkl łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Cykorię dokładnie oczyścić, usuwając z niej głąb p czym włożyć do wrzątku z dodatkiem soku z…