Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane pory

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • kilka plasterków cienko pokrojonego boczku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz

Sposób wykonania:
Pory dokładnie oczyścić po czym pokroić na 15 cm kawałki.
Następnie kostkę bulionową rozpuścić w wodzie, dodać ½ łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić pory i gotować do miękkości.
Miękkie pory odcedzić i każdy kawałek owinąć plasterkiem boczku posmarowany musztardą.
Spiąć wykałaczką i ułożyć na blasze.
Oliwę z oliwek wymieszać z pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i posmarować pory.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *