Składniki:
- 2 pory
- 1 kostka bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki cukru
- kilka plasterków cienko pokrojonego boczku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
Sposób wykonania:
Pory dokładnie oczyścić po czym pokroić na 15 cm kawałki.
Następnie kostkę bulionową rozpuścić w wodzie, dodać ½ łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić pory i gotować do miękkości.
Miękkie pory odcedzić i każdy kawałek owinąć plasterkiem boczku posmarowany musztardą.
Spiąć wykałaczką i ułożyć na blasze.
Oliwę z oliwek wymieszać z pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i posmarować pory.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut.