Składniki:
- 70 dag mięsa jagnięcego z udźca
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta kurkumy
- szczypta pieprzu
- ½ szkl naturalnego jogurtu
- ½ szkl śmietany
- 1 łyżeczka gram masła
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso ze wszystkich stron po czym mięso wyjąć a na tą sama patelnie wrzucić posiekaną cebulę, imbir, kminek, posiekany czosnek, kolendrę, kurkumę, pieprz oraz sol.
Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu, aż cebula stanie się złocista.
Wówczas wlać szklankę wody oraz jogurt.
Dokładnie wymieszać i włożyć mięso.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Na sam koniec duszenia dodać jeszcze śmietanę oraz gram masala.