Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa w marynacie

Składniki:

  • 1 1/2 kg wieprzowiny
  • 3 łyżki startego razowego chleba
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • sól

Marynata:

  • 1 szkl octu
  • ½ szkl oliwy z oliwek
  • 1 szkl madery
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Ocet wymieszać z oliwą z oliwek.
Dodać maderę posiekaną cebulę, listek laurowy oraz estragon.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do powstałej marynaty włożyć miesi odstawić na 3 dni.
Po tym czasie piec na ruszcie w rozgrzanym piekarniku w trakcie polewając marynatą.
Pod sam koniec pieczenia posypać mięso startym chlebem i skórką cytrynową.
Po posypaniu nie polewać Wiejec sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *