Składniki:
- 1 1/2 kg wieprzowiny
- 3 łyżki startego razowego chleba
- Skórka starta z 1 cytryny
- sól
Marynata:
- 1 szkl octu
- ½ szkl oliwy z oliwek
- 1 szkl madery
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Ocet wymieszać z oliwą z oliwek.
Dodać maderę posiekaną cebulę, listek laurowy oraz estragon.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do powstałej marynaty włożyć miesi odstawić na 3 dni.
Po tym czasie piec na ruszcie w rozgrzanym piekarniku w trakcie polewając marynatą.
Pod sam koniec pieczenia posypać mięso startym chlebem i skórką cytrynową.
Po posypaniu nie polewać Wiejec sosem.