Składniki:
- 1 ½ kg mięsa wieprzowego od szynki
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- ½ szkl octu winnego
- 1 szkl wody
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek jałowa
- garść suszonych śliwek
- 1 łyka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta cynamonu
- sól
Sposób wykonania;
Wieprzowinę zarumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
Wówczas wlać wino, ocet oraz wodę.
Wrzucić jeszcze śliwki i dodać listki laurowe, pieprz oraz jałowiec.
Całość wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Wówczas śliwki wyjąć i przetrzeć przez sito, dodać do nich bułkę zarumienioną na rozgrzanym maśle.
Rozprowadzić sosem z pieczeni i doprawić do smaku cynamonem.
Następnie pieczeń pokroić na plastry i polać je śliwkowym sosem.