Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina ze śliwkami

Składniki:

  • 1 ½ kg mięsa wieprzowego od szynki
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • ½ szkl octu winnego
  • 1 szkl wody
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek jałowa
  • garść suszonych śliwek
  • 1 łyka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu
  • sól

Sposób wykonania;
Wieprzowinę zarumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
Wówczas wlać wino, ocet oraz wodę.
Wrzucić jeszcze śliwki i dodać listki laurowe, pieprz oraz jałowiec.
Całość wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Wówczas śliwki wyjąć i przetrzeć przez sito, dodać do nich bułkę zarumienioną na rozgrzanym maśle.
Rozprowadzić sosem z pieczeni i doprawić do smaku cynamonem.
Następnie pieczeń pokroić na plastry i polać je śliwkowym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *