farsz:
- 600 g cielęciny bez kości
- 0,5 kalafiora
- 150g świeżych grzybów
- 40 g smalcu
- 40 g mąki
- 60 g masła
babka:
- 1,3 ziemniaków
- 5 jajek
- 40 g smalcu
- pęczek natki pietruszki
- masło do formy
- bułka tarta
Sposób wykonania:
Cielęcinę wrzucić do osolonej wody i gotować. W połowie gotowania dorzucić do mięsa kalafior.
W między czasie grzyby posiekać i przesmażyć na rozgrzanym smalcu.
Następnie miękkie mięso i kalafior odcedzić.
Natomiast na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić chłodnym wywarem z cielęciny i kalafiora po czym postawić ponownie na ogniu i gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje, wówczas dodać grzyby, pokrojone w kostkę mięso oraz kalafior, wymieszać.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym dodać do nich jajka, żółtka, natkę pietruszki oraz smalec.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Połowę powstałej masy przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wyłożyć na niej farsz i przykrywamy resztą masy ziemniaczanej.
Zapiec w rozgrzanym piekarniku.