Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki w sosie jabłkowym

Składniki:

  • ½ kg polędwiczek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 winne jabłka
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek miodu pitnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle udusić posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą po czym dodać obrane, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka.
Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut.
Po tym czasie przetrzeć całość przez sito.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem.
Natomiast polędwiczki pokroić na małe kotleciki, które rozgnieść ręką.
Oprószyć solą oraz majerankiem i usmażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
Pod koniec wlać sos jabłkowy, chwilę trzymać na ogniu i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *