Składniki:
- 4 małe golonki
- włoszczyzna bez pora
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
Sos:
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu czosnkowego z miodem
- 2 łyżki octu winnego
- ½ łyżeczki sambalu
Sposób wykonania:
Dokładnie oczyszczone golonki przełożyć do garnka.
Dodać obraną włoszczyznę, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz kostkę bulionową.
Zalać całość wodą, aby golonką cała była przykryta.
Trzymać na małym ogniu do miękkości golonki, wówczas włoszczyznę wyjąć i odlać większość rosołu.
Natomiast dodać sos czosnkowy, sos sojowy, ocet winny oraz sambal.
Całość dokładnie wymieszać i dusić ostanie 15 minut bez pokrywki.