Składniki:
- ½ kg polędwiczek wieprzowych
- 1 szkl wiśni
- ½ kostki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 łyżka miodu
- szczypta czerwonego pieprzu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Polędwiczki pokroić na plastry, które lekko rozgnieść po czym natrzeć solą, pieprzem oraz oliwą.
Lekko osmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym zdjąć z ognia a na ta samą patelnie wrzucić wiśnie z dodatkiem imbiru.
Trzymać kilka minut na małym ogniu po czym wlać ½ szkl bulionu warzywnego.
Doprawić do smaku miodem oraz pieprzem.
Gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu, wówczas włożyć kotlety i podgrzać je w sosowi.
Przed podaniem udekorować sos szczyptą czerwonego pieprzu.