Składniki:
- 4 kotlety ze schabu
- 2 cebule
- 10 dag pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki bazylii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Schab natrzeć solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Następnie obtoczyć je w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Wówczas przełożyć kotlety do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka po czym przełożyć ją do mięsa.
Natomiast obrane i pokrojone pieczarki również przesmażyć na patelni a później dodać do mięsa.
Bulion wymieszać z koncentratem, miodem, sokiem z cytryny, bazylia.
Dokładnie wymieszać i przelać do rondla z mięsem.
Trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę aby sos lekko odparował.