Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z warzyw

Kawior z bakłażana

Składniki: 1 bakłażan 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego bakłażana ugotować razem ze skórką, następnie odcedzić a gdy ostygnie wówczas obrać ze skórki i drobno pokroić. Następnie poszatkować cebulę i sparzyć ją wrzątkiem i…

Papryka pieczona z serem Zbigniewa

Składniki: ½ kg papryki 15 dag żółtego sera 6 jaja 5 dag masła Sposób wykonania: Paprykę wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec aż skórka stanie się czarna, wówczas przełożyć paprykę do woreczka foliowego i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać paprykę ze skórki, przekroić na połówki usuwając gniazda nasienne. Natomiast ser zetrzeć na tarce po czym…

Kalafior z masłem orzechowym

Składniki: 1 duży  kalafior/ około 1 kg/ 10 dkg orzeszków ziemnych 10 dkg masła 1 łyżeczka przyprawy curry 3 krople sosu worcester sól do smaku Sposób wykonania: Kalafior rozdzielić na większe różyczki i zagotować w osolonej wodzie, wodę odlać, odstawić do osączenia. Orzeszki drobno posiekać i podsmażyć na złoto na roztopionym maśle. Doprawić do smaku…

Fasola z wędzonym boczkiem i kiszką

Składniki: ½ kg jaśka 1 kość od szynki 200 g surowego wędzonego boczku 200 g chorizo 200 g kiszki 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe szczypta  szafranu szczypta ostrej papryki w proszku 4 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia posiekaną cebulę i czosnek zeszklić…