Składniki: 1 bakłażan 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego bakłażana ugotować razem ze skórką, następnie odcedzić a gdy ostygnie wówczas obrać ze skórki i drobno pokroić. Następnie poszatkować cebulę i sparzyć ją wrzątkiem i…
Tag: z warzyw
Listy
Papryka pieczona z serem Zbigniewa
by Zbigniew Czaja • • 0 Comments
Składniki: ½ kg papryki 15 dag żółtego sera 6 jaja 5 dag masła Sposób wykonania: Paprykę wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec aż skórka stanie się czarna, wówczas przełożyć paprykę do woreczka foliowego i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać paprykę ze skórki, przekroić na połówki usuwając gniazda nasienne. Natomiast ser zetrzeć na tarce po czym…
Listy
Gotowane karczochy z miodem
by Karina Żukowska • • 0 Comments
Listy
Kalafior z masłem orzechowym
by Renata Kozioł • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kalafior/ około 1 kg/ 10 dkg orzeszków ziemnych 10 dkg masła 1 łyżeczka przyprawy curry 3 krople sosu worcester sól do smaku Sposób wykonania: Kalafior rozdzielić na większe różyczki i zagotować w osolonej wodzie, wodę odlać, odstawić do osączenia. Orzeszki drobno posiekać i podsmażyć na złoto na roztopionym maśle. Doprawić do smaku…
Listy
Fasola z wędzonym boczkiem i kiszką
by Patrycja • • 0 Comments
Składniki: ½ kg jaśka 1 kość od szynki 200 g surowego wędzonego boczku 200 g chorizo 200 g kiszki 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe szczypta szafranu szczypta ostrej papryki w proszku 4 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia posiekaną cebulę i czosnek zeszklić…