Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z warzyw

Szparagi w sosie z czerwonym winem

Składniki: 2 pęczki szparagów 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka posiekanej szalotki ½ łyżeczki rozgniecionego czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 50 ml czerwonego octu winnego 250 ml oleju sól pieprz Sposób wykonania: Szparagi powiązać bawełnianą nitką i gotować na stojąco w osolonym wrzątku około 20 minut. W między czasie musztardę, posiekaną szalotkę, czosnek, tymianek oraz ocet…

Fasolowe kotlety

Składniki: 50dag.białej fasoli 6 plastrów wędzonego boczku 2 jajka 1 cebula 4 łyżki bułki tartej łyżka posiekanej natki pietruszki 4 pomidorki koktajlowe sól pieprz olej Przygotowanie: Fasolę namoczyć we wrzątku i odstawić na 3 godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i zmielić. Cebulę posiekać. Do fasoli dodać jajka, posiekaną natkę i połowę bułki…

Przekąska z cukinii

Składniki: 1 cukinia 10dag.tyżu 1 szt. piersi z kurczaka 2 czerwone papryki 1/2 czerwonej cebuli 1/2 kuli mozzaerlli ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, osączyć i ostudzić. Mięso natrzeć solą, pieprzem i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju dodając zmiażdżony czosnek, pokrojone w kosteczkę papryki, pokrojoną w krążki cebulę, i ryż.…

Chrupiąca kalarepka z dipem sezamowym

Składniki: 2 obrane, pokrojone w niezbyt grube słupki kalarepy Dip: ¼ szklanka majonezu 2 łyżki prażonych ziaren sezamu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Składniki dipu dokładnie wymieszać, przełożyć do małej miseczki. Na środku półmiska ustawić miseczkę z dipem i otoczyć ją świeżo pokrojonymi słupkami z kalarepy.

Rzepa duszona na kwaśno

Składniki: 1 kg obranej, pokrojonej na ćwiartki rzepy 4 łyżki masła 2 łyżki maku 1 łyżka papryki 4 łyżki czerwonego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone ćwiartki rzepy przyprawić solą i pieprzem. W rondlu lekko rozgrzać masło, a gdy się rozpuści i zacznie rumienić dodać rzepę. Po kilku minutach dodać mak i…