Składniki:
- 50dag.białej fasoli
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 jajka
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 pomidorki koktajlowe
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć we wrzątku i odstawić na 3 godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i zmielić. Cebulę posiekać. Do fasoli dodać jajka, posiekaną natkę i połowę bułki tartej. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Z masy fasolowej formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na zloty kolor. Na drugiej patelni wysmażyć boczek. Podawać z kotletami i pomidorkami koktajlowymi.
„Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Marzena Gad".