Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczonego bakłażana ugotować razem ze skórką, następnie odcedzić a gdy ostygnie wówczas obrać ze skórki i drobno pokroić.
Następnie poszatkować cebulę i sparzyć ją wrzątkiem i dodać do bakłażana.
Oliwę rozgrzać a małym rondelku po czym dodać do niej ketchup oraz koncentrat pomidorowy.
Całość dokładnie wymieszać i dodać bakłażana i cebulę.
Trzymać na małym ogniu kilka minut po czym doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Można podawać na gorąco lub na zimno.