Składniki:
- 4 kolby cykorii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 10 dag startego żółtego sera
- 15 dag śmietany
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki dżemu z borówek
- ½ szkl łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Cykorię dokładnie oczyścić, usuwając z niej głąb p czym włożyć do wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i po chwili ją odcedzić.
Rozerwać na pojedyncze liście.
Część ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym pieprzem.
Następnie wierzch posypać starym serem oraz pokruszonymi orzechami.
Ponownie rozłożyć cykorie, ser i orzechami. I tak do skończenia wszystkich składników.
Do ostatniej warstwy dodać dżem z borówek.
Natomiast śmietanę, oraz wywar z gotowania cykorii wymieszać ze sobą, dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Zalać nim cykorię a na wierzch polać jeszcze roztopione masło.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści a wierzchnia skórka zarumieni.