Składniki:
- ½ kg cukinii
- ½ kg bakłażana
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Bakłażany oraz cukinie pokroić na plastry po czym oprószyć solą i odstawić.
W miedzy czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Następnie posiekana cebulę oraz czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, wówczas dodać bakłażana i cukinię odsączone z powstałego soku.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut po czym dodać pomidory, zioła prowansalskie, listek laurowy, sól, pieprz oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze na ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie przełożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut.