Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z serem

Suflet z serem

Składniki: 4 jajka 300 ml ciepłego mleka 25 g masła 1 łyżeczka musztardy 90 g bułki tartej 125 g startego czedaru sól pieprz Sposób wykonania: Żółtka roztrzepać po czym dodać do nich masło, musztardę oraz  mleko. Całości dokładnie wymieszać po czym dodać startą bułkę oraz ser. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wówczas dodać białka…

Omlet z botwinką

Składniki: 500 g botwinki sól 6 jajek pieprz 60 g startego parmezanu 60 g szynki 4 łyżki oliwy Sposób wykonania: Botwinkę pokroić po czym zalać ją osoloną wodą i gotować około 10 minut po czym ją odsączyć i posiekać. Następnie roztrzepać jajka razem z tartym serem, posiekaną szynką oraz botwinką. Doprawić do smaku solą oraz…

Jajka z curry

Składniki: 60 g masła 1 cebula 1 jabłko 30 g mąki 1-2 łyżek curry 1 łyżeczka sproszkowanego kminku 600 ml wrzącego rosołu 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać obrane jabłko pokrojone w kostkę, trzymać na ogniu 3-4 minuty. Następnie oprószyć…

Krem z serka ricotta

Składniki: • 600 g serka risotta • 6 łyżek cukru pudru • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu Sposób wykonania: Do twarożku dodać cynamon oraz cukier puder. Całość dokładnie utrzeć aby powstała gładka masa. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Monika

Sałatka ze świderków z mozzarellą

Składniki: 500 g kolorowego makaronu świderki 1 łyżka gruboziarnistej soli 4 łyżki oliwy 4 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 350 g mozzarelli 6 listków bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W między czasie pomidory i czosnek posiekać. Następnie odcedzony makaron wymieszać z połową oliwy i odstawić…