Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ryby

Karp zapiekany

Składniki: 1 kg karpia 3 jajka 6 łyżek majonezu 3 łyżki tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę.  Jajka zmiksować z majonezem i tartym serem. Rybę podzielić na porcję, każdą moczyć w jajkach z dodatkami, układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 170 stopni C.…

Wigilijna zupa krem z łososia norweskiego

Składniki: 30 dkg filetów łososia ze skórą 15 dkg wędzonego łososia w płatach 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka szafranu – opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 1 litr bulionu rybnego sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filet łososia zalać 1 szklanką bulionu rybnego, gotować na wolnym ogniu 10 minut. Rybę wyjąć zdjąć skórę,…

Wigilijna zupa z karpia

Składniki: 1 karp, około 1 kg 3 łyżki masła ½ szklanki mąki 20 dkg pietruszki, marchewki, selera 1 łyżeczka octu 1 liść laurowy sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę. Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić. Do czystego wywaru dodać…

Zupa wigilijna ze szczupaka

Składniki: 30 dkg filetów szczupaka 3 łyżki dobrego masła 1 cebula ½ pietruszki ½ marchewki 2 marynowane ogórki 4 łyżki śmietany 1 liść laurowy sól, biały pieprz 1 litr bulionu rybnego Sposób przyrządzenia: Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, 2 łyżki masła, przyprawić. Zmniejszyć płomień i do powoli wrzącego wywaru dodać poporcjowany filet z…

Panga po afrykańsku

Składniki: 50 dkg filetów z pangi 20 dkg krewetek 1 łyżka oliwy z oliwek 2 goździki 2 ząbki czosnku  4 cebule dymki 1 zielona papryka ½ szklanki piure z pomidorów 1 szklanka bulionu drobiowego (nie solonego) 5 dkg katmii jadalnej (okra) ½ łyżeczki posiekanego oregano sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę pokroić w grubą kostkę. W…