Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z rabarbarem

Babka z rabarbaru i kaszy krakowskiej

Ciasto: 5 jajek 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru 3 goździki ¾ szkl. kaszy krakowskiej cukier waniliowy masło bułka tarta Polewa: 1 szkl. mleka 2 żółtka 2 łyżki cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 cm laski wanilii Sposób wykonania: Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do niego goździki i rozgotować na papkę. Następnie doprawić…

Babka z rabarbaru

Ciasto: 5 jajek 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru 3 goździki ¾ szkl. kaszy krakowskiej cukier waniliowy masło bułka tarta Sposób wykonania: Obrany rabarbar pokroić po czym rozgotować w rondelku na miazgę, wówczas dodać goździki oraz cukier do smaku. Resztę cukru utrzeć z żółtkami oraz z cukrem waniliowym i dodać ją do ostygniętej masy rabarbarowej.…

Krem rabarbarowy

To przepis Nigelli Lawson – jest pyszny kwaśny rabarbar lekko osłodzony i bita śmietana 🙂

Składniki:
• rabarbar już obrany 1 kg
• cukier 30 dkg
• śmietana kremówka 36% pół litra

Sposób przyrządzenia:
Rabarbar pokroić, najpierw obrać ze skórki na 3-4 cm kawałki i upiec w piekarniku z cukrem. Przestudzony przetrzeć przez sitko a sok osobno trzymać w naczyniu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sok i rabarbar. Delikatnie mieszamy wszystko razem i nakładamy do pucharków.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa