Składniki:
- rabarbar wedle uznania, w zależności od wielkości blachy,
- szklanka mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jaja,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki: ½ kg mąki ½ szkl cukru 3 dag drożdży 1 szkl. ciepłego mleka ½ kostki masła ½ kg rabarbaru Sposób wykonania: Drożdże pokruszyć i roztopić z odrobinie mleka, połączyć z łyżką cukru, odstawić na 15 minut. Po tym czasie do maki dodać rozczyn drożdżowy, mleko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać…
Ciasto: 5 jajek 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru 3 goździki ¾ szkl. kaszy krakowskiej cukier waniliowy masło bułka tarta Polewa: 1 szkl. mleka 2 żółtka 2 łyżki cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 cm laski wanilii Sposób wykonania: Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do niego goździki i rozgotować na papkę. Następnie doprawić…
Ciasto: 5 jajek 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru 3 goździki ¾ szkl. kaszy krakowskiej cukier waniliowy masło bułka tarta Sposób wykonania: Obrany rabarbar pokroić po czym rozgotować w rondelku na miazgę, wówczas dodać goździki oraz cukier do smaku. Resztę cukru utrzeć z żółtkami oraz z cukrem waniliowym i dodać ją do ostygniętej masy rabarbarowej.…
To przepis Nigelli Lawson – jest pyszny kwaśny rabarbar lekko osłodzony i bita śmietana 🙂
Składniki:
• rabarbar już obrany 1 kg
• cukier 30 dkg
• śmietana kremówka 36% pół litra
Sposób przyrządzenia:
Rabarbar pokroić, najpierw obrać ze skórki na 3-4 cm kawałki i upiec w piekarniku z cukrem. Przestudzony przetrzeć przez sitko a sok osobno trzymać w naczyniu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sok i rabarbar. Delikatnie mieszamy wszystko razem i nakładamy do pucharków.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa