Ciasto:
Polewa:
Sposób wykonania:
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do niego goździki i rozgotować na papkę.
Następnie doprawić cukrem do smaku.
Następnie żółtka utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do rabarbar.
Dodać jeszcze kasze i całość dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie mleko z dodatkiem wanilii doprowadzić do wrzenia.
Następnie żółtka razem z cukrem utrzeć na białą masek, do której dodać mąkę.
Całość cały czas mieszając wlewać stopniowo mleko.
Dokładnie wymieszać i przed rozsmarowaniem na cieście wyjąć wanilię.