Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z rabarbaru

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 500 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • ¾ szkl. kaszy krakowskiej
  • cukier waniliowy
  • masło
  • bułka tarta

    Sposób wykonania:

    1. Obrany rabarbar pokroić po czym rozgotować w rondelku na miazgę, wówczas dodać goździki oraz cukier do smaku.
      Resztę cukru utrzeć z żółtkami oraz z cukrem waniliowym i dodać ją do ostygniętej masy rabarbarowej.
      Wrzucić jeszcze kasze i całość dokładnie wymieszać.
      Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
      Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec około 30 minut.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *