Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z pstrąga

Pstrąg faszerowany, gotowany w winie

Składniki: 4 średniej wielkości pstrągi ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka masła 8 śliwek szczypiorek, natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby umyć, osuszyć. Odciąć głowy, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej, ponownie umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem nie zapominając o jamie brzusznej, odstawić. Śliwki przekroić na połowę, usunąć pestkę, miąższ pokroić w…

Pstrąg z wody z kiszonym ogórkiem

Składniki: 1 kg niedużych sprawionych pstrągów 4 szklanki wody 1,5 szklanki czerwonego wina warzywa jak do rosołu sól, pieprz kiszone ogórki Sposób przyrządzenia: Pstrąga dokładnie umyć, zwłaszcza jamę brzuszną, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 60 minut. W międzyczasie przygotować wywar. Wodę i wino doprowadzić do wrzenia, dodać obrane warzywa i przyprawy, powoli gotować…

Pstrąg smażony, z sosem śmietanowym podawany

Składniki: 4 sprawione pstrągi 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sos: ¾ szklanki dobrego kefiru ¾ szklanki śmietany kremowej 1 łyżka likieru miodowego sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Pstrąga dokładnie umyć, zwłaszcza jamę brzuszną, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, smażyć na nim pstrągi aż skóra stanie się chrupiąca. Pozostałe…

Pstrąg nadziewany orzechami i żurawiną

Składniki: 2 średniej wielkości pstrągi 1 cebula 20 dkg orzechów włoskich lub nerkowca 20 dkg świeżej lub mrożonej żurawiny ½ kostki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Orzechy drobno posiekać, żurawinę zmiksować. Cebulę obrać, pokroić w drobną…