Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg nadziewany orzechami i żurawiną

Składniki:

  • 2 średniej wielkości pstrągi
  • 1 cebula
  • 20 dkg orzechów włoskich lub nerkowca
  • 20 dkg świeżej lub mrożonej żurawiny
  • ½ kostki masła
  • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Orzechy drobno posiekać, żurawinę zmiksować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Orzechy wymieszać z żurawiną i cebulą, przyprawić. Farszem wypełnić jamę brzuszną, otwór spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane ryby ułożyć na blaszce do pieczenia, obłożyć wiórkami masła. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż ryba będzie upieczona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *