Składniki:
- 2 średniej wielkości pstrągi
- 1 cebula
- 20 dkg orzechów włoskich lub nerkowca
- 20 dkg świeżej lub mrożonej żurawiny
- ½ kostki masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Orzechy drobno posiekać, żurawinę zmiksować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Orzechy wymieszać z żurawiną i cebulą, przyprawić. Farszem wypełnić jamę brzuszną, otwór spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane ryby ułożyć na blaszce do pieczenia, obłożyć wiórkami masła. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż ryba będzie upieczona.