Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z pstrąga

Pstrąg nadziewany ryżem z rodzynkami

Składniki: 2 duże pstrągi ½ kostki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu ½ szklanki rodzynek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka tartego imbiru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Ryż…

Pstrąg nadziewany ziołami

Składniki: 2 pstrągi 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 4 łyżki białego wina 3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół 1 pęczek posiekanej dymki 2 drobno pokrojone suszone śliwki sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić…

Pstrąg z koprem włoskim

Składniki: 4 sprawione pstrągi lub inne ryby zielone części kopru włoskiego (fankuł) sok z cytryny sól, pieprz rozpuszczone masło Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, osuszyć. Ostrym nożem ponacinać boki ryby, skropić sokiem z cytryny na zewnątrz i wewnątrz, przyprawić, odstawić na 30 minut. Jamę brzuszną tak przygotowanej ryby wypełnić koprem, boki ryby posmarować masłem. Piec…

Pstrąg duszony w winie

Składniki: 1 duży sprawiony i oskórowany pstrąg kilka posiekanych piórek zielonej cebulki 1,5  szklanki białego wytrawnego wina estragon do smaku cytryna pokrojona w plastry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przyprawionego wcześniej pstrąga ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym, podlać winem, obsypać cebulką i estragonem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni  C i piec często…

Zupa piwna z pstrągiem

Składniki: 40 dag pstrąga 2 ½ łyżki masła 1 cebula ½ l jasnego piwa 400 ml rosołu z drobiu 8 kromek bułki 5 dag startego parmezanu sok z cytryny 10 dag śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Oczyszczonego pstrąga pokroić na filety po czym usunąć ości i pokroić go na…