Składniki:
- 2 duże pstrągi
- ½ kostki masła
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- ½ szklanki rodzynek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Ryż przyprawić, dodać namoczone wcześniej rodzynki, imbir, natkę pietruszki, wymieszać. Farszem wypełnić jamę brzuszną, otwór spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane ryby obtoczyć w mące ziemniaczanej wymieszanej z mąką pszenną. Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim ryby z obydwu stron.