Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg nadziewany ziołami

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki białego wina
  • 3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
  • 1 pęczek posiekanej dymki
  • 2 drobno pokrojone suszone śliwki
  • sól, pieprz, papryka


    Sposób przyrządzenia:

    Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Posiekaną zieleninę i śliwki wymieszać, farszem wypełnić jamę brzuszną, otwór spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane ryby obtoczyć w mące ziemniaczanej wymieszanej z mąką pszenną.  Na patelni rozgrzać olej i masło, obrumienić na nim ryby z obydwu stron, podlać winem i dusić 15 minut aż wino odparuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *