Składniki:
- 2 pstrągi
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki białego wina
- 3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
- 1 pęczek posiekanej dymki
- 2 drobno pokrojone suszone śliwki
- sól, pieprz, papryka
Sposób przyrządzenia:
Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Posiekaną zieleninę i śliwki wymieszać, farszem wypełnić jamę brzuszną, otwór spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane ryby obtoczyć w mące ziemniaczanej wymieszanej z mąką pszenną. Na patelni rozgrzać olej i masło, obrumienić na nim ryby z obydwu stron, podlać winem i dusić 15 minut aż wino odparuje.