Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg z wody z kiszonym ogórkiem

Składniki:

  • 1 kg niedużych sprawionych pstrągów
  • 4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • warzywa jak do rosołu
  • sól, pieprz
  • kiszone ogórki


    Sposób przyrządzenia:

    Pstrąga dokładnie umyć, zwłaszcza jamę brzuszną, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 60 minut. W międzyczasie przygotować wywar. Wodę i wino doprowadzić do wrzenia, dodać obrane warzywa i przyprawy, powoli gotować 15 minut. Do lekko „mrugającego” wywaru wkładać tuszki pstrąga, gotować około 10 minut. Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę. Rybę ostrożnie wyjąć z wywaru na półmisek, posypać ogórkami i podawać.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Dobrosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *