Składniki:
- 4 średniej wielkości pstrągi
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 8 śliwek
- szczypiorek, natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryby umyć, osuszyć. Odciąć głowy, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej, ponownie umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem nie zapominając o jamie brzusznej, odstawić. Śliwki przekroić na połowę, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Zieleninę posiekać, wymieszać ze śliwkami. Masą napełnić jamę brzuszną, spiąć otwór wykałaczką. Na patelni doprowadzić do wrzenia wino, włożyć pstrągi, powoli dusić około 20 minut. Pstrągi ostrożnie wyłożyć na półmisek, do pozostałego na patelni wywaru dodać masło, podgrzewać aż się rozpuści. Sos przyprawić, polać nim pstrąga, udekorować cytryną i zieleniną. Podawać gorące.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Dobrosz