Składniki:
- 1 kg sprawionych pstrągów
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki koniaku
- 2 szklanki białego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- goździki i tarta gałka muszkatołowa do smaku
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryby dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Po 15 minutach przyprawione tuszki pstrąga otoczyć w wymieszanych mąkach. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej partiami pstrągi, odkładać na ręcznik papierowy. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać dokładnie wymieszane składniki sosu (cebulę i czosnek obrany, posiekany), gotować powoli około 30 minut, dosmaczyć solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodać rybę i dusić razem kolejne 15 minut. Ostrożnie wyłożyć rybę na półmisek, polać sosem, udekorować zieleniną i podawać.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Dobrosz