Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg smażony, z aromatycznym sosem podany

Składniki:

  • 1 kg sprawionych pstrągów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

    Sos:

  • 2 łyżki koniaku
  • 2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • goździki i tarta gałka muszkatołowa do smaku
  • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Ryby dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Po 15 minutach przyprawione tuszki pstrąga otoczyć w wymieszanych mąkach. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej partiami pstrągi, odkładać na ręcznik papierowy. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać dokładnie wymieszane składniki sosu (cebulę i czosnek obrany, posiekany), gotować powoli około 30 minut, dosmaczyć solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodać rybę i dusić razem kolejne 15 minut. Ostrożnie wyłożyć rybę na półmisek, polać sosem, udekorować zieleniną i podawać.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Dobrosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *