Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z porami

Wieprzowina smażona z porami

Składniki: 40 dag porów 10 dag wieprzowiny 1 łyżeczka imbiru 1 ½ łyżki sosu sojowego 3 łyżki rosołu 1 ½ łyżki smalcu Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć  posiekany czosnek, wówczas wrzucić mięso pokrojone w kostkę wymieszane z mąka solą oraz białkiem. Całość wymieszać, trzymać na ogniu ok. 2 min po czym dodać pokrojone pory.…

5 x pory

Por (Allium porrum L.) to dwuletnia roślina zielona z rodziny amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie i Rzymianie bardzo cenili to warzywo. Obecnie pory są rozpowszechnione w całej Europie, również w Polsce, a także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Roślina ta wyrasta do…

Zapiekanka z wołowiny i porów

Składniki: 80 dag wołowiny (zrazowa), 20 dag porów ( białe części), 12 dag smalcu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, sól Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na równe kawłki, posolić, obsmażyć na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pory umyć i pokroić na 3 cm kawałki.…

Udka z kurczaka z cytryną i porami

Składniki: 4 udka z kurczaka, 4 pory 125 g masła, 100 ml rosołu sok z 1 cytryny, kilka plasterków cytryny, 8 fioletowych winogron, 8 połówek orzechów włoskich, pieprz i sól do smaku. Sposób przyrządzenia: Udka umyć i osuszyć. Obsmażyć w rondlu na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Podlać…

Pory zapiekane z pieczarkami i parówkami.

Skład: 2 pory, 20 dag pieczarek, 4 parówki, 4 łyżki oleju, 4 łyżki utartego żółtego sera, 1 jajko, 1/4 szklanki śmietany, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pory umyć, pokrajać w półplasłerki. Pieczarki umyć, obrać i też pokrajać w półplasłerki. Parówki obrać z osłonek i pokrajać w krążki. Ser zetrzeć na tarce. Rozdrobnione pory podsmażyć na rozgrzanym…