Składniki: 500 ml śmietany 350 g starego parmezanu szczypta soli szczypta pieprzu Sposób wykonania: Do śmietany dodać starty parmezan. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie wstawić naczynie z serową masą do garnka wypełnionego wodą. Trzymać na ogniu do momentu, aż ser się roztopi, wówczas odstawić na bok do ostygnięcia. Ostygniętą…
Tag: z parmezanem
Szpinak
Szpinak z parmezanem
by Marytyna • • 0 Comments
Jajka
Parmezan z patelni
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 25 dag parmezanu mąka oliwa z oliwek 1 cytryna 1 szkl. świeżych liści bazylii Sposób wykonania: Parmezan pokroić na małe kawałki, które obtoczyć w mące. Następnie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek aby sięgała do 1,3 cm, wówczas wrzucić na nią ser i trzymać na ogniu ok. 30 sekund do momentu, aż ser się…
Warzywa
Zapiekany pasternak w śmietanie i parmezanie
by Matylda • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. pasternaku pokrojonego w plastry 1 ½ szkl. tłustej śmietany 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Pasternak przełożyć do miski, po czym zalać go śmietaną i posypać startym parmezanem. Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i…