Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany pasternak w śmietanie i parmezanie

Składniki:

  • 3 szkl. pasternaku pokrojonego w plastry
  • 1 ½ szkl. tłustej śmietany
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pasternak przełożyć do miski, po czym zalać go śmietaną i posypać startym parmezanem.
    Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 40 minut do miękkości pasternaku.
    Przed podaniem odstawić jeszcze na 10 minut.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Matylda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *