Składniki:
• 1, 20kg moreli
• 1 kg cukru żelującego
Składniki: 1 kg moreli 1,6 kg cukru Sposób wykonania: Morele przekroić na połówki i usunąć pestki po czym gęsto ponakłuwać je szpilką. Następnie cukier zalać 1 ½ szkl wody i ugotować syrop po czym gorącym zalać morele, odstawić na noc. Następnego dnia konfitury doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia. Czynność to powtórzyć po czym…
Składniki: 1 kg dojrzałych twardych moreli 1 kg cukru Sposób przyrządzenia: Morele umyć, przekroić na połowę, usunąć pestkę. Kilka pestek rozbić celem uzyskania jąder. Każdą połowę przekroić wzdłuż na 2 – 3 części. Z cukru i niewielkiej ilości wody przygotować gęsty syrop. Morele i po 2 jądra z pestek umieścić w sterylnie czystych słojach, zalać…
Składniki: 50 dkg suszonych moreli lub daktyli 25 dkg pieczonego mięsa 1 mała cebulka ser żółty w plastrach 2 żółtka jaj sól, pieprz, curry Sposób przyrządzenia: Daktyle lub morele namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie. Gdy napęcznieją odcedzić, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu. Mięso i cebulę zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z żółtkami,…