Składniki:
- 50 dkg suszonych moreli lub daktyli
- 25 dkg pieczonego mięsa
- 1 mała cebulka
- ser żółty w plastrach
- 2 żółtka jaj
- sól, pieprz, curry
Sposób przyrządzenia:
Daktyle lub morele namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie. Gdy napęcznieją odcedzić, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu. Mięso i cebulę zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z żółtkami, przyprawić pikantnie, bardzo pikantnie. Z owoców usunąć pestki, otwór delikatnie powiększyć palcem i napełnić przygotowanym farszem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, owoce ułożyć na blaszce, na każdym położyć kawałek żółtego sera, zapiec aż ser się nie rozpuści. Udekorować wiórkami ze skórki pomarańczowej i zieleniną. Można zrosić octem balsamicznym. Znakomite zarówno na gorąco jak i na zimno. Można w każdy owoc wbić wykałaczkę.